Jaarbericht Brandweer Twente 2017

Brandpreventieweken 2017


Ook dit jaar vonden in oktober de landelijke brandpreventieweken plaats waar wij natuurlijk weer aan mee hebben gedaan. Dit jaar hebben we samen met onze collega's uit Oost 5 (Gelderland-Midden, Noord-Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid en IJsselland) de campagne georganiseerd.

De brandpreventieweken hadden dit jaar als thema: Hé doe de deur dicht! Onderzoek heeft uitgewezen dat het sluiten van binnendeuren kostbare tijd oplevert om te kunnen vluchten en gered te worden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook (de grootste bedreiging bij brand) beperkt wordt. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plaats hangen en ook hoorbaar zijn.

Aanstaande en jonge ouders
De extra aandacht voor brandpreventie richtte zich deze op alle aanstaande en jonge ouders in Twente. Vooral deze doelgroep laat de deur van de slaapkamer open staan. Daarom kregen alle ouders die oktober aangifte deden van de geboorte van hun kind een geboortetasje van de brandweer aangeboden. Hierin zitten, naast een aantal leuke cadeautjes, handige tips om brandveiligheid in huis te verbeteren. Daarnaast kreeg in iedere Twentse gemeente het eerstgeboren kindje kraambezoek van de burgemeester en de brandweer, zij kregen een geboortekoffertje aangeboden.
 

 

"We willen natuurlijk niet dat de roze wolk een rookwolk wordt. Daarom gaan we graag in gesprek om de ouders meer te leren over brandveiligheid"

Brandweer Kids Event
De brandpreventieweken werden op zaterdag 30 september ingeluid met een Brandweer Kids Event in en rondom de brandweerkazerne van Hengelo. Tijdens dit event organiseerden we allerlei leuke activiteiten speciaal voor kids en hun ouders. Uiteraard allemaal in het teken van de brandweer en brandveiligheid. Het Brandweer Kids Event werd om 15.00 uur geopend door de burgemeester van Hengelo, Sander Schelberg en commandant Brandweer Twente Stephan Wevers.

Bronzen rookmelder voor Brandweerbingo
Onze deelname met de Brandweerbingo aan de Brandpreventieweken 2016 is dit jaar beloond met de Bronzen Rookmelder! Deze gezamenlijke campagne van Brandweer Twente en Gelderland-Midden werd in april genomineerd door een overgrote meerderheid van de adviescommissie Brandpreventieweken. Via de bingo's hebben meer dan 1400 senioren voorlichting gekregen over brandveiligheid. De brandweerbingo's worden ook al in andere regio's georganiseerd. 

Terug naar boven